Novi Sad
29.05.2014.
12:09 > 12:14
Šest spasilaca, koji su dugi niz godina bili zaposleni na bazenima na Spensu, juče su dobili otkaze bez obrazloženja.
  • Lektor

    31.05.2014 20:11
    "Spasioci na Spensu pet meseci radili na crno pa dobili otkaz" Objektivno, ovo zvuci kao pozitivna vest. Mogle je biti receno na malo lepsi nacin: "Posle pet meseci, na SPENS-u spasioci vise ne rade na crno"
  • Shimmy

    30.05.2014 13:42
    ma boli me uvo
    ovakvih prica ima koliko hocete, i tuzne su iz vise razloga, ali...

    Meni nikako ne ide u glavu kako neko moze da se pojavljuje na radnom mestu 5 MESECI, a da ne primi ni dinara i to jos na crno!!?? Razumem mesec, ili dva, ali mi imamo ljude u drzavi koji "rade" i po 10 godina u preduzecu bez plate

    Od cega zive ti ljudi?? Ako su primanja nasli na drugom mestu, zasto ne batale taj "posao" i rade drugde?
  • Маринеро

    30.05.2014 08:53
    @Ja
    Зашто је важно наводити његову тачну функцију у предузећу? ОК, није заменик директора већ је његов саветник. Сигурна сам да је врсан познавалац свог посла. И, знате шта још - он је секретар извесног џудо клуба, а гле коинциденције, директор СПЕНС-а је у том истом клубу председник. Јесте ли, сад, задовољни, поштовани Ја?
  • 30.05.2014 06:58
    Partijski vojnici sa jedne i druge strane uzavreli međusobno. Jedino, izgleda, nikome nije važno da li će se neko udaviti u bazenu.
  • spensovac

    30.05.2014 06:34
    dokle će više debili voditi JP i JKP
    Juče Čistoća,prekjuče Zelenilo, nakjuče Lisje danas
    Vodovod, sutra Toplana preksutra Gras pa dokle će više de...i upropaštavati grad JP i JKP.A sve je počelo od nameštenih konkursa za direktore menjanjem Statuta gde je i uslova za nadzorni odbor.Kako smo tada posejali sada žanjemo. Ko su sada u Jp i jkp menadžeri:
    -istoričari
    -geografi
    -konobari
    -istetovirani izbacivači sa kupljenom diplomom
    -manekenke
    - turizmolozi
    Sve moj do mojega. Pa šta očekivati od njih e ovo što sada imamo. A to je da ceo komunalni sistem propada ne zna se ni ko pije ni ko plaća.Mešamo karte u krugu de..la,neznalica pa opet dobijemo isto.Niko ne sme nikog ada kontroliše. Svak svakoga drži u šaci i ucenjuje dali mu je dao novac, zaposlio radnika iz druge stranke ili nešto drugo ali imamo začarani krug kriminalaca na sceni Javnog sektora.Zamislite apsurd gde su u nadzorne odbore ispred radnika "izabrani" namešteni pomoćnici direktora koji trebaju da kontrolišu rad direktora. Pa to nigde nema. Pa čak ni u Somaliji. SPASA NAM NEMA PROPASTI MORAMO.
  • Mare

    30.05.2014 06:09
    Logičan sled dogadjaja
    Pa šta znaju deca šta je preduzeće, a zapalo im da ga vode. Pogledajte samo ovo neuko i naivno saopštenje Raonića i sve će vam biti jasno. Dečko sam sebe demantuje.

    Generalni direktor je tek priča za sebe. Njega je još veća muka snašla od kada je postao i MINISTAR (i ovo je moguće u Srbiji). Dečko sa 30-tak godina do juče bio pripravnik, a danas direktor javnog preduzeća i ministar u republičkoj skupštini.

    I sada se čudimo kada ovakve stvari isplivavaju na površinu.
  • AGENT

    30.05.2014 05:53
    Sve je jasno
    Ko u stvari upravlja Spensom - pogledajte:
    http://www.acas.rs/sr_cir/registri.html
    Sve je jasno!
  • ja

    30.05.2014 05:48
    ma kakv Raonić-naš problem su inspekcije
    Dokle god inspekcija rada ne bude KRIVIČNO odgovarala za NEČINJENJE, poslodavci mogu kako im se hoće. Ceo sistem zaštite prava radnika zasniva se na inspekciji rada i sudstvu (isto toliko neefikasnom i korumpiranom).
    Inspekcija rada je APELOVALA. Ajte molim vas.
    To sam mogla i ja. Ali oni primaju plate i imaju ovlašćenja da nešto i UČINE.
    Pod hitno treba:
    1.zaštititi inspekcije rada od pritisaka politički i finansijski moćnih poslodavaca
    2.tako zaštićene inspektore motivisati da rade svoj posao - plaćanjem prema učinku, pohvalama, nagradama (da barem bude primećen požrtvovan rad)
    3.kažnjavanjem neefikasnih - od smanjenja plate do otkaza
    4.utvrditi krivičnu odgovornost za one koji svojim pogrešnim radom omogućavaju kršenje prava i upropaštavanje života radnika i njihovih porodica
    Za sve to je podrazumevajući preduslov da rukovodioci moraju biti na visokom profesionalnom i moralnom nivou (a ne stranački kadrovi).
    Zvuči utopijski?
    Ali, bez toga nema nama napretka.
  • ...ja

    29.05.2014 21:36
    @Ja
    U kojoj Ti zemlji živiš???
    Daj da ja budem spasilac i zaradim tolike novce...
  • 29.05.2014 21:35
    @Sosa
    Sta je tu laz
  • ...ja

    29.05.2014 21:27
    @Маринеро
    Za Vašu informaciju na SPENS-u ne postoji zamenik direktora a žalosno da Vi kao radnik to ne znate... ;)
  • Limanac

    29.05.2014 20:21
    Molio bih ostrašćene aktivistčiće SNS-a da ostave poštene i napaćene spasioce sa bazena na miru... Momci su vrhunski profesionalci, maksimalno posvećeni i predani svom poslu koji neki od vas pojedinaca, tj.kancelarijskih pacova, nipodaštavate... Pošteni u Srbiji uvek izvuku deblji kraj, pa tako i ovog puta... Ne dajte se momci, puna podrška, izdržite, jer pravda je spora ali doszižna!!!
  • sosa

    29.05.2014 20:11
    pažnja
    Vi što optužujete i klevecete,zaboravljate da se svaki komentar beleži i ostavlja domen sa kog je poslat...Pa se zabavljajte sada do mile volje i iznosite uvrede,insinuacije,laži slobodno...
  • Маринеро

    29.05.2014 20:09
    Сосо, на кога конкретно сте мислили када сте рекли да га ''клевећемо и оптужујемо''? На господина заменика директора? Да неће можда ОЗНА да ме хапси сутра ујутру пре посла? До сад већ имају моју
    ај-пи адресу. Седите ви лепо ту ди сте и не секирајте се много. Разрешиће се ствар и расветлити. Ако је све било по закону и морално, сигурна сам да ће такво поштење изаћи на видело.
    Лаку ноћ!
  • ja

    29.05.2014 20:05
    cinjenice
    prva: umesto da su izdvojili oko 3000eura mesecno koliko kostaju spasioci (sa porezima i doprinosima), sada ce morati da isplate oko 10000eura sudskih troskova, 2000eura prekrsajnih kazni, 3000 eura za svaki mesec spasiocima koje nisu isplatili i svaki mesec dok ih ne vrate na posao za stalno po pravnosnaznoj sudskoj presudi. prosta matematika (a platice i momke koji sada rade)
    druga: rukovodstvo spensa je skupina klasicnih amatera, koji ne bi mogli da menadzerisu kamionom krompira iz ivanjice na kvantaskoj pijaci..od spensa koji je bio simbol grada, napravili su ruinu u kojoj vise ne mozes ni od kise da se sakrijes, koliko je busna.
    trece: clanovi sns-a ne citaju 021, pa stranacki trolovi mogu da prestanu da hvale rukovodstvo..
    i da, sav taj novac platicemo mi, poreski obveznici!
  • khm

    29.05.2014 18:48
    Inspekcija rada?
    Gde je?
    Hajde da s posebnom pažnjom pratimo to.
  • desperado

    29.05.2014 18:31
    raoniću raoniću kukala ti majka
    raonić je jedan običan apartčik, jedan u nizu koji za ime stranke uništavaju/muzu spens...a treba da ga je sramota što se tako ponaša jer ti spasioci nekome spasavaju živote!
  • 29.05.2014 17:41
    Prodajte SPENS,neka uzme neko ko zna da vlada I da plati ! Sta ce nesposobnima ovakav centar,jos I u dugovima( kako ce da vrate,a da budzet) !!! Prodajte,isplatite radnike I neka posluje kako- tako.Drzavne firme sve u manjku,a ko ih krade?Nikada se nece ni opiraviti niti od njih ima 'leba!
  • Novosadjanin

    29.05.2014 16:54
    sa Naselja
    Clanovi SNSa su se hvalili kako imaju mlad kadar u JP i JKP...pa ih sad pitam da li je Zarko Micin taj mladi vrhunski kadar na SPENSU koji angazuje radnike bez ugovora...Zarko bi kao pravnik morao bi da zna da se radni odnos zasniva NA NEODREDJENO ako 5 radnih dana radnik dolazi na posao bez ugovora!
    Nije SNS u Novom Sadu popularan zbog dobrih novosadskih kadrova SNSa, vec zbog Aleka Vucica koji ih odrzava na politickoj sceni!
  • Duchess of Shangay

    29.05.2014 16:30
    Ej...ljudi...!!!
    Citav koncept "JEVTINIJEG RADA ZA MLADJE OF 26" me uzasava!

    Jer su oni jevtina radna snaga? Roblje?
    Na drugu stranu...
    Ovi iznag 26 godina...su za staro gvozdje? Matore drtine?

    NE VERUJEM STA CITAM!

    SRAMOTA!
  • Marinada

    29.05.2014 15:53
    Krtica
    Cao Marinero,sve mi se cini da si ti neko ko je u rukovodstvu Spensa a nisi u SNS...pomocnik(ca) direktora za pravne poslove,cim sve to znas,sve se provali....sretno na poslu...dobra ti je ona da ces na 65%uskoro,pa bolje to nego....
  • Maja

    29.05.2014 15:37
    "mi cemo ih isplatiti ne zato sto moramo nego zato sto osecamo moralnu obavezu". bas ste velikodusni, svaka cast. a i morate. ako niste znali. pa nisu oni dosli tu kao volonteri.
    tako i moj sef isto, svaki mesec ga treba ganjati. ima para na racunu ali nece da pusti plate. bedno
  • dugogodisnji zakupac

    29.05.2014 15:32
    no coment
    Kao decenijski zakupac i redovni korisnik bazena tvrdim da su ti spasioci jedini deo Spensa koji gotovo besprekorno funkcionise.Nikad nikakvih ekcesnih situacije nije bilo....uz sve to,sve su to obrazovani,skromni,vredni momci.A gospoda,ukljucujuci gore pomenutog,nadmenog i bahatog pom.direktora koji je juce dosao, trebalo bi da se stide jer su u operaciji unistavanja i dokrajcivanja ovog kultnog objekta izgubili i ono malo ljudskosti.
  • @spensovac

    29.05.2014 15:26
    Borko je makar dolazio na posao
  • Peki

    29.05.2014 15:15
    @Dragana
    Ako nisu dobili platu nesto im je ukradeno.Ako je ukradeno posla ima policija.Zar je bitan porez?
    E sad mozda to nije prekrsaj ako preduzecem upravlja SNS.
  • 29.05.2014 15:12
    @Dragana
    Molim te bez vredjanja.Da porezi i doprinosi.Ja sam radio u Vodovodu na Priv.povr poslovima i imao sam redovan radni staz,platu,putne troskove i bio sam osiguran (nisam dobijao topli obrok ,minuli rad).
    RETARDERKO - Izvini
  • DRAGANA

    29.05.2014 15:01
    porezi i doprinosi,za koga?
    Anonymus je ocigledno u velikoj zabludi,porezi i doprinosi za privremene i povremene poslove???Cim je rekao javno da ce naci model da ih isplati,verovatno ce tako i biti...zakonski ne mora,sta ga na to primorava kada ugovor nemaju,znaci jedino dobra volja i moral.O kakvom pranju para pricate?Pa koliko sam shvatila sasvim druga SZ je dobila posao a ne Sajam...zato sto su na SPENSU postovali zakon zato su u problemu...a ovi sto bi dozivotno da bleje pored bazena neka puste malo druge...
  • dragana

    29.05.2014 14:50
    odgovor anonymusu
    Kakvi porezi i doprinosi retarde...kome,jel znas sta su povremeni poslovi
  • Marinero

    29.05.2014 14:27
    Uuuups, jel to zamenik direktora malko lagi, čini mi se? Za sve one Milice i druge spasioce koji komentarišu kako spasioci nisu ni morali da dolaze na posao kad već nisu u radnom odnosu, evo i priče: svi u rukovodstvu SPENS-a su znali da ovi ljudi rade od početka ove godine uključujući i gospodina Raonića. To potvrđuje i inspekcija rada koja je četiri puta izlazila na teren i obavljala razgovore sa čelnicima preduzeća apelujući na njih da reše situaciju shodno zakonskim okvirima. Sve je evidentirano. Crno na belo. Uostalom, ukupna suma za isplatu ne prelazi milion dinara za svu devetoricu. Da je zamenik direktora bio upućen u sve, potkrepljuje i činjenica ''...na šta se Spens žalio i sada se čeka šta će nakon njihove žalbe inspekcija rada uraditi.''
    Da li vam je jasno da nam tom zvaničnom dokumentu stoje potpisi direktora i zamenika direktora? Suludo, zar ne?! Pa, jesam li JA došla da potpišem umesto njega?
    Druga situacija: ako momci nisu radili, KO je? Duhovi? Ili zamenik direktora ne zna šta mu se u preduzeću dešava.
    Ko ima bolji rasplet neka se javi. :)
  • 29.05.2014 14:22
    Nekom dragi naprednjaci
    Aj sad malo da se policija pozabavi ovim problemom.Neisplacene zarade automatsi znace utaju poreza.Pretnje gradjanima to je vec ozbiljno.Da vidimo kako cete se sad ponasati
  • Spensovac

    29.05.2014 14:02
    Borko je bio kralj i smeker.
  • 29.05.2014 13:38
    prijatelj
    Poznajem licno spasioce,momci su se cak sami organizovali da zajedno sa SAJ-em odu u obrenovac i ucestvuju u evakuaciji stanovnistva. To dovoljno govori o njihovim ljudskim kvalitetima i spasilackim sposobnostima.
  • 29.05.2014 13:22
    Ko gazduje
    Koliko je meni poznato Spensom gazduju naprednjaci SNS .Spens spada u grupu gradskih firmi JAVNIH. Jos jedan dokaz da se nista nece menjati. Sta je sad sa moralnim naprednjacima.Otkud pretnje zaposlenima u gradu u kome imaju 49 posto podrske.Opet studentske zadruge ,provizije ,dugovanja ,namestaljke dok mladi rade privremeno povremeno. Jos jedan dokaz da nikako netreba usvijiti novi zakon o radu vec samo postovati stari jer novi donosi jos vece zlo.
  • zloheb

    29.05.2014 13:14
    ee---
    Kome građani Novog Sada mogu da se obrate za zažtitu od nesposobnosti aktuelne vlasti..?
    (Spens nije ni u goroj, niti u boljoj situaciji od ostalih gradskih preduzeća)
    Ozbiljno razmišljam da pokrenem peticiju za zaštitu gradske imovine i prava građana Novog Sada! Samo ne znam kome bi predali tu peticiju (za broj potpisa se ne binem) - Vladi Vojvodine..? Ministarstvu za lokalnu samoupravu (Kori Udovički)..? Vladi Srbije..? Predsedniku Srbije..? Nekoj evropskoj instituciji..?
  • ...neko iz mase

    29.05.2014 13:14
    Nemogućnost rada ili rad na crno!?!
    Samo da uputim sveznalce sa ovog sajta da sve javne nabavke moraju ići na javno objavljivanje. Ako se ne varam na sajtu ste pre izvesnog vremena i pisali kako je SPENS opredelio preko 4 000 000 dinara za angažovanje studenata. Što proizlazi da zakonski procedura Javne nabavke može da traje i preko 45 dana a ne daj Bože ako neko uloži žalbu na tu Javnu nabavku (odnosno najboljeg ponuđača) odgovori se čekaju još dodatnih i do 60 dana.
    Iskreno misli da je tu bio i najveći problem što su do sad radili na crno...
  • Bane

    29.05.2014 13:09
    kontradiktorno
    Spasilac sa pocetka teksta kaze da mu je receno da cuti jer bi mogao da ostane bez prethodnih plata a Raonic javno priznaje da plate i njihov minuli rad nisu sporni...znaci spasilac laze...koji bre student sa vise od 26 godina,najlakse je siriti gace po bazenu do 50-te.
  • 29.05.2014 13:03
    đorđino
    Menadžer-vlasnik "Akademca" đorđe marinović-đorđino radi i u Vodovodu,eto ga i na Spensu,iskorištava radnu snagu,a on je yaposlen na neodređeno.
  • Azdajevo

    29.05.2014 13:03
    Zato gospodin Jakovljevic vozi dva automobila i juri mlade devojcice....
  • joja

    29.05.2014 12:56
    @milica
    Neka, Milice, nemoj...
  • SPASILAC

    29.05.2014 12:53
    PRIVREMENO-POVREMEN POSAO
    Dragim kolegama moramo saopštiti da angažovanje na privremeno-povremenim poslovima podrazumeva da oni kad tad moraju prestati sa radom. Novo rukovodstvo SPENS-a ovim potezom dovodi stanje u kakav takav red. I mi čemo posle 120 dana tražiti drugu mesto, a neki novi klinci će umesto nas.
  • 29.05.2014 12:51
    VELIKI ŠTRUMF
    Sve ovo je smešno kao crtać... A šta drugo i očekivati od firme kojom direktoruje poslanik Žarko Mićin, štrumf koji je isto tako smešan. Žalosti naše sa ovakvim kadrovima...
  • munja

    29.05.2014 12:45
    munja@gmail.com
    Ovde niko ne vidi pozadinu. Sad su pocela velika pranja para preko studentskih zadruga (odavno). Udjite u koju pa pogledajte. Posao dobijaju samo odredjene zadruge (Student...). Proverite JP-a i povezanost sa zadrugama.
  • milica

    29.05.2014 12:45
    ???
    Njih niko nije prisiljavao da rade bez ugovora,koliko sam shvatila,oni su se nadali da ce im ugovori biti produzeni ali nisu iz objektivnih razloga tj. cena rada za one preko 26 godina je veca i studenskoj zadruzi se ne isplati da angazuje takve osobe...kakve spens ima veze sa tim?Koliko vidim iz drugih medija Raonic im je ponudio da nastave da rade na strandu ali su odbili jer im je to tesko...takodje se ne slazem sa jojom,jer niko nije negirao da su oni radili i Raonic je rekao da ce biti isplaceni za period koji su radili bez ugovora!
  • Sale NS

    29.05.2014 12:44
    Ko gazduje tamo
    Zaboravih kojoj politickoj grupaciji mentalnih invalida je po poslednjoj partijskoj raspodeli pripalo ovo JP na "gazdovanje" !?
  • 29.05.2014 12:43
    mija
    Lave, kako ces im bez ugovora isplatiti zaradu? A kud porez i doprinosi? Majko mila, kakva nam deca grad vode...
  • sima

    29.05.2014 12:35
    strahota
    pa jos kaze osecamo moralnu obavezu da ih isplatimo, kakav moral, pa radili su zato treba da ih isplatite.

    najbolje ako mogu neke spasioce do 14 godina starosti da zaposle, pa da rade za dzabe!
  • dule

    29.05.2014 12:31
    "Njih niko nije ni terao da dolaze da rade svih ovih pet meseci i mi ćemo njima isplatiti zaostale zarade, ne zato što moramo, jer oni nisu ni imali nikakv ugovor, već zato što osećamo moralnu obavezu da im to isplatimo. Trenutno tražimo zakonsku osnovu za to" - iz navedenog se da zaključiti da proteklih 5 meseci nije ni bilo nikakvih spasioca na bazenu na spensu.

    Zbog toga od nadležnih organa zahtevam da pod hitno privedu direktora Spensa i ostale odgovorne što su sve posetioce bazena doveli u veliku opasnost jer nisu organizovali spasilačku službu. Što se tiče obeštećenja (nama kupačima je prodato nešto što nije isporučeno + dovedeni smo u veoma opasnu situaciju bez našeg znanja) tu ćemo mi građani morati da sami podignemu tužbu protiv Spensa kao firme i protiv direktora i ostalih odgovornih lica.
  • 29.05.2014 12:29
    Alo stoko, isplatite spasiocima plate koje im dugujete a posle sud treba da vas istrese iz gaća sto ste ljude pet meseci drzali na crno. Treba da vam naplate toliku kaznu da se u narednih pet godina ne mozete ekonomski oporaviti. Sreca njihova sto se u tom periodu niko nije udavio. Neki super ultra nadrndani advokat bi Spensu jb mtr.
  • joja

    29.05.2014 12:22
    "Njih niko nije ni terao da dolaze da rade svih ovih pet meseci"

    A bazen može da radi bez spasilaca? Ili bi Raonić dežurao i skakao u vodu u slučaju davljenja?
    Stvarno treba imati obraz kao đon pa reći ovako nešto. A mogla bi i krivična prijava: šta će na bazenu osobe koje nisu platile ulaz, nisu zaposlene tu... zašto nisu zamoljeni da se udalje ili da plate karte pa se kupaju sa ostalima. A Vuk Raonić da ih čuva...
  • -

    29.05.2014 12:19
    -
    radulovicev zakon se vec primenjuje u ns-u
    spens je koristio usluznu firmu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna